Vegetarisch

Ons assortiment is uitgebreid met een ruime vegetarische lijn van 2- Michelinsterren Chef Moshik Roth & Samhoud Food.

Vegetarisch eten met een visie

Een innovatief bedrijf met een duidelijke visie: die mensen inspireren om meer groente te eten. En dus maken ze het gemakkelijker en aantrekkelijker om verantwoord te kiezen: met lekkere en verrassende producten van groente. Zo bouwen we samen aan een betere toekomst. Groente en smaak vormen daarbij de basis. En eerlijk, dus ze gebruiken geen onnatuurlijke toevoegingen voor kleur, smaak en houdbaarheid. Wel zo lekker.

De vegetarische producten zijn:

  • Vegetarische Innovaties met groente
  • Vegetarische creaties van 2- Michelinsterren chef Moshik Roth
  • Zonder onnatuurlijke toevoegingen voor kleur, smaak en houdbaarheid
  • Geschikt voor vegetariërs
  • Ook geschikt voor een dagje zonder vlees

b.v. Aspergeburger met romige tagliatelle, courgette en spinazie

 

Vegetarisme is de voedingswijze (vegetarisch) waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte, vis, schaaldieren en insecten) eet. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas en gelatine in snoep en pudding, worden eveneens uit de voeding weggelaten.

Vegetariërs eten plantaardig voedsel als fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten, aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. De term vegetarisme gaat terug op het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van vegetable, wat 'groente' betekent.

Mensen kiezen voor vegetarisch voedsel uit verschillende overwegingen. Zo kunnen behalve gezondheidsmotieven ook ethiek, religie en zorg om dierenwelzijn en het milieu een rol spelen.

Het is mogelijk om vegetarisch te eten door het vlees uit de gebruikelijke maaltijd weg te laten, maar een vegetariër past meestal het voedingspatroon nog verder aan. Er wordt doorgaans veel gebruikgemaakt van graanproducten als pasta of rijst, aangevuld met peulvruchten, noten en groentes.

Ook kiezen velen geregeld voor een vleesvervanger. Die term is wat verwarrend, omdat de meeste vegetariërs een voedingspatroon kiezen waarbij gevarieerd eten centraal staat. Het woord vleesvervanger suggereert dat een onderdeel uit het gangbare menu vervangen zou moeten worden. Beter is het te spreken over de essentiële aminozuren die dagelijks nodig zijn voor de aanmaak van nieuwe lichaamseiwitten. Bij de voeding over een hele dag zal een vegetariër voldoende van alle essentiële aminozuren moeten eten in ongeveer de juiste verhoudingen. Plantaardige producten zoals bijvoorbeeld quinoa en soja bevatten alle benodigde essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen. Ook granen en peulvruchten samen, leveren voldoende zogenaamde complementaire (elkaar aanvullende) eiwitten, die de behoefte aan de juiste essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen even goed kunnen dekken als bij het gebruik van vlees of vis. De laatste onderzoeken en inzichten laten overigens zien dat die peulvruchten en granen niet per se in één en dezelfde maaltijd hoeven voor te komen.

Zo bevatten granen de aminozuren methionine en cysteïne, die in peulvruchten minder aanwezig zijn. Die peulvruchten bevatten echter het aminozuur lysine in grote hoeveelheden, dat weer minder in granen is terug te vinden. Vaak worden in een vegetarisch gerecht noten, vegetarisch gestremde kaas, linzen en producten als tofoe of tempé, (gemaakt van de sojaboon) gebruikt als speciale bronnen van eiwit. In de hedendaagse supermarkt zijn vaak vleesvervangende producten verkrijgbaar, meestal gemaakt van soja, gluten, schimmelculturen of zuivel. Sommige zijn gevormd naar een type vlees, zoals vegetarisch gehakt of een vegetarische hamburger. Andere staan meer op zichzelf, zoals een kaasburger [met vegetarisch gestremde kaas] of gekruide stukjes tofoe.  [bron wikipedia]